Höstprogram 2015

HÖSTprogram 2015

Årets kurs: Dansflugor och deras vänner!

Lördag – söndag 29-30 augusti

Dansflugorna är rovlevande flugor av högst varierande storlek. Totalt är ca 400 arter kända från Sverige, uppdelade på fyra olika familjer. Gruppen har varit ganska dåligt känd och det finns fortfarande goda möjligheter att finna för landet nya eller rentav obeskrivna arter. Många arter har en nordlig utbredning. Under kursen får vi lära oss lite om dansflugornas biologi, om var och hur man finner dem och om hur man känner igen dem. Vi kommer bl a använda en ny nyckel till de nordiska släktena. Kursen inleds på lördagen med en introduktion inomhus varefter vi drar ut och letar efter flugorna i fält. På söndagen börjar vi med exkursion till annan lokal och avslutar inomhus. Om inte vädret medför ändrade planer.

Samling på lördagen kl 10:00, parkeringen vid KBC. Samlingstid och –plats för söndagen bestäms under lördagen.

Ansvarig: Sven Hellqvist 070-602 37 56, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Insekter i strandlövskogar
Söndagen den 13 september

Då vi inte lyckats hitta någon kursledare till det förslag som fick flest röster på årsmötet bland förslagen på kurser, dvs ”insekter i strandlövskogar” bytte vi kursämne. Men för att inte strandlövskogarna helt ska komma i skymundan ordnar vi en exkursion till något fint område med strandlövskog. Förslagsvis åker vi till någon av lövskogarna utmed Sävarån mellan Sävar och havet.

Samling kl 10:00 parkeringen vid KBC.

Ansvariga: Andreas Garpebring 070-325 21 93, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

och Roger Pettersson 070-3929011, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Sommarens skörd: bildvisning och trivselkväll

Onsdagen den 14 oktober

Vi summerar insektssommaren2015, kollar på bilder och insamlade djur. Dessutom utlovas bilder och historier om den jämtländska fältstationen i Skåne och årets svenska entomologmöte på Häringe slott. Jämtlands och Härjedalens entomologiska lokalförening bidrar till sommarens skörd men alla är välkomna att ta med artlistor, bilder eller monterade insekter för att summera den turbulenta sommaren 2015. Föreningen bjuder på fika.

Samling kl 19:00 vid övre ingången SLU

Ansvariga: Ylva Nordström Ylva Nordström 070-5977803, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

och Roger Pettersson 070-3929011, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Entomologisk filmfestival – 10 årsjubileum!!!

Fredag 27:e november kl 19:00

Lokal meddelas på hemsidan och på maillistan när det närmar sig!

En kväll vikt för dig som tycker att det känns läskigt att plocka bort det lilla getingboet ovanför vebodörrn eller äcklas av att måsta tömma råttfällan. Under kvällens lopp visas tre långfilmer och en rad med obskyra och otäcka klipp från andra filmer. Årets tema är Bert I. Gordon möter HG Wells. Gordon brukar kallas ”Kungen av djurskräckfilmer” och Wells är författaren som gav oss såna klassiker som Tidsmaskinen och Världarnas krig. Det blir en lång kväll fram till långt på andra sidan midnatt och som färdkost intas med jämna intervall popcorn som sköljs ner med gettojuice. Som vanligt är det Anders Nilsson som håller i fjärren. Fullt skalenligt program anslås på NEF:s hemsida och lite varstans när det börjar närma sig.

Ansvarig: Anders Nilsson, telefon: 073-8357660

Övrigt   föreningsnytt

NEF är numera papperslösa!

På senaste årsmötet beslutade vi att överge de resurs- och tidskrävande pappersutskicken och istället övergå till elektronisk kommunikation. Från och med nu kommer program i pappersformat enbart att skickas ut till de medlemmar som inte finns med på föreningens e-postlista eller de som uttryckligen meddelat att de även fortsättningsvis vill ha pappersutskick. På detta sätt sparar vi både arbetstid för styrelsen och papper.

Vill du även fortsättningsvis få pappersutskick med föreningens aktiviteter, anmäl då detta till Sven Hellqvist på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Om du ännu inte är med på föreningens e-postlista men önskar få mailutskick om föreningens aktiviteter ska du även anmäla detta till Sven.

Hemsida och facebook-sidor

Kolla även in föreningens hemsida på www.norrent.se och om du har facebook kan du besöka och gilla våra sidor på   https://www.facebook.com/#!/pages/Norrlands-Entomologiska-F%C3%B6rening/215073375185627 och  https://www.facebook.com/#!/groups/327054894040368/

Medlemsavgift 2015

Ni som ännu inte betalt medlemsavgift för 2015: Gör det genom att sätta in 100 kr på föreningens plusgirokonto 46 52 88 – 9. Glöm inte att ange ny adress om du flyttat sen senast.

Upprop: teckna en prenumeration på Entomologisk tidsskrift!

Entomologisk tidsskrift är en populärvetenskaplig tidskrift om insekter som ges ut av Sveriges Entomologiska förening. En årsprenumeration kostar 350 kr omfattar fyra nummer per år och tecknas genom att man betalar in prenumerationsavgiften på postgiro 6 60 47-2. Ange att det gäller prenumeration och glöm inte namn och adress. Bara gör’t.

Vårprogram 2015

VÅRprogram 2015

 

ÅRSMÖTE samt bildvisning och föredrag: Tropiska jätteskalbaggar!

Söndag den 15 mars kl 13:00

Härmed kallas du som medlem till 2015 års årsmöte för Norrlands entomologiska förening! Årsmötet inleds med att Stanislav Snäll från Naturhistoriska riksmuseet visar bilder och berättar om jätteinsekter från tropiska regnskogar. Efter föredraget blir det fika och sedan årsmöte där vi bland annat beslutar om vad som ska bli temat på årets kurs.

Samling kl 13:00 Lokal laxen, SLU

Ansvariga: Andreas Garpebring 070-325 21 93, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

och Roger Pettersson 070-392 90 11, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Timmerbröten i Hörnån
Söndagen den 10 maj kl 10:00

Hörnån kommer från trakterna innanför Hörnsjö för att sen passera Gräsmyr och mynna mitt i Hörnefors. Sträckan mellan Gräsmyr och Bjännberg är rik på forsar och av riktig vildmarkskaraktär med branta sluttningar och mycket död ved. Efter fri utveckling sedan flottledsrensningen upphörde har det bildats en hel del timmerbrötar i ån och vi besöker nu den mäktigaste av dem. Där finns intressanta landmiljöer som torrbackar och sandbankar och som sagt – mängder av död ved, inte minst i vattnet. Om vi lyckas tajma in vårfloden kan det bli riktigt dramatiskt! På med flottarstövlarna och fram med båtshaken! Hadderian haddera ...

Samling kl 10:00 parkeringen vid KBC. Exkursionsledaren och ev andra utsocknes ansluter i Bjännberg 10:30 i korset mitt i byn vid avtagsvägen mot Frängstorp.

Ansvarig: Anders Nilsson, telefon: 073-8357660 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Vasas flora & fauna

Fredag 29 maj – söndagen den 31 maj

Vi tar finlandsbåten över Kvarken för att se vad vårt granland i öster har att erbjuda i insektsväg. Vi tar kvällsfärjan från Holmsund kl 18:00 på fredagen. Väl på finska sidan möter vi upp med medlemmar ur våran finska sytserorganisation Osterbottnia Australis som tar oss med på exkursioner till några av Östra Kvarkens finaste insektslokaler. Boende sker troligen i campingstugor någonstans i närheten av Vasa. Kl 18:30 på söndag kväll tar vi kvälsfärjan tillbaka mot Umeå. Föranmälan krävs, detta ska göras till ansvariga senast 15 maj. Exkursionen sker till självkostandspris. I nuläget vet vi ej vad det landar på men räkna med ca 1000 – 1200 kroner plus mat.

Samling för samåkning från Umeå kl 17:15 KBC-parkeringen eller 17:45 vid färjeterminalen i Holmsund.

Ansvariga: Andreas Garpebring 070-325 21 93, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

och Sven Hellqvist 070-602 37 56, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Övrigt   föreningsnytt

NEF är numera papperslösa!

På senaste årsmötet beslutade vi att överge de resurs- och tidskrävande pappersutskicken och istället övergå till elektronisk kommunikation. Från och med nu kommer program i pappersformat enbart att skickas ut till de medlemmar som inte finns med på föreningens e-postlista eller de som uttryckligen meddelat att de även fortsättningsvis vill ha pappersutskick. På detta sätt sparar vi både arbetstid för styrelsen och papper.

Vill du även fortsättningsvis få pappersutskick med föreningens aktiviteter, anmäl då detta till Sven Hellqvist på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Om du ännu inte är med på föreningens e-postlista men önskar få mailutskick om föreningens aktiviteter ska du även anmäla detta till Sven.

Hemsida och facebook-sidor

Kolla även in föreningens hemsida på www.norrent.se och om du har facebook kan du besöka och gilla våra sidor på   https://www.facebook.com/#!/pages/Norrlands-Entomologiska-F%C3%B6rening/215073375185627 och  https://www.facebook.com/#!/groups/327054894040368/

Medlemsavgift 2015

Ni som ännu inte betalt medlemsavgift för 2015: Gör det genom att sätta in 100 kr på föreningens plusgirokonto 46 52 88 – 9. Glöm inte att ange ny adress om du flyttat sen senast.

Upprop: teckna en prenumeration på Entomologisk tidsskrift!

Entomologisk tidsskrift är en populärvetenskaplig tidskrift om insekter som ges ut av Sveriges Entomologiska förening. En årsprenumeration kostar 350 kr omfattar fyra nummer per år och tecknas genom att man betalar in prenumerationsavgiften på postgiro 6 60 47-2. Ange att det gäller prenumeration och glöm inte namn och adress. Bara gör’t.

Höstprogram 2014

HÖSTprogram 2014

Gnagexkursion: raggbockar i Sibirien

Lördag den 27 september kl 10:00

Sibirienområdet är ett skogsområde mellan Sävar och Bygdeå som ägs av Holmen skog. Under förra året påträffades larver av den sällsynta raggbocken i området, bland annat på Stor-skogsberget, ett större område med gammal naturskog som avsatts av markägaren. På Stor-skogsberget kan man även se gnagspår av många andra intressanta och ovanliga insekter som är beroende av gamla naturskogar. På denna exkursion kommer vi främst att kika på gnagspår av vedlevande insekter med fokus på rödlistade- och naturskogsarter.

Samling kl 10:00 KBC-parkeringen, Umeå universitet.

Ansvariga: Andreas Garpebring 070-325 21 93, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och Sven Hellqvist 070-602 37 56 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Artbestämningskväll och sommarens skörd!
Onsdagen den 15 oktober kl 18:00

Vi träffas för sortering och artbestämning av sommarens insamlade material. Ta med ert eget eller hjälp till med föreningens fällmaterial som i år kommer från bäverdammar i Mullsjö. Efter artbestämning och sortering blir det fika och bildvisning från sommarens vivelkurs. Det kommer även att finnas möjlighet att visa egna bilder från sommarens insektsaktiviteter.

Samling kl 18:00 vid KBC, Umeå Universitet.

Ansvarig: Ylva Nordström 070-5977803, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Entomologisk filmfestival

Fredag 28:e november kl 19:00

Rörliga bilder som magnetiserar senhöstmörkret, dvs Entomologisk filmfestival för nionde gången drar igång fredagen den 28:e november förhoppningsvis. Lokal som vanligt EMG:s fikarum på 5:e våningen i det självlysande KBC-huset på universitetsområdet eller campus som det även kallas. Projektorn vevas igång vid sjudraget och hålles varm framåt en bit efter midnatt. Årets tema kan sägas vara spindelskräck och idel arachnofobiska perversiteter kan lugnt utlovas. Bara att krypa ut ur kokongen och flaxa iväg mot den starkast lysande stjärnan. Slå på tomtommanicken för rätt väg genom Boteås ödsliga rivningskvarter och undvik de vidöppna avloppsbrunnarna så här i kulturhuvudstadsårets sista skälvande minuter.

Som vanligt är det Anders Nilsson som håller i fjärren. Fullt skalenligt program anslås på NEF:s hemsida och lite varstans när det börjar närma sig. Snart även som app!

Ansvarig: Anders Nilsson, telefon: 073-8357660 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Insekter på brandfält

Tisdagen den 20 januari kl 19:00
Julia Pettersson har inom sitt examensarbete studerat biodiversiteten på brandfält i Västerbotten med fokus på brandberoende insekter. Denna kväll berättar hon om resultatet från studien. Föreningen bjuder på fika!

Plats: EMGs fikarum på KBC

Ansvariga: Andreas Garpebring 070-325 21 93, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och Anders Nilsson 073-8357660 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

 

 

 

Övrigt   föreningsnytt

 

NEF goes papperslösa!

OBS Detta är sista ordinarie pappersutskicket med föreningsprogram!

På senaste årsmötet beslutade vi att överge de resurs- och tidskrävande pappersutskicken och istället övergå till elektronisk kommunikation. Från och med vårprogrammet 2015 kommer program i pappersformat enbart att skickas ut till de medlemmar som inte finns med på föreningens e-postlista eller de som uttryckligen meddelat att de även fortsättningsvis vill ha pappersutskick. På detta sätt sparar vi både arbetstid för styrelsen och papper.

Vill du även fortsättningsvis få pappersutskick med föreningens aktiviteter, anmäl då detta till Sven Hellqvist på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Om du ännu inte är med på föreningens e-postlista men önskar få mailutskick om föreningens aktiviteter ska du även anmäla detta till Sven.

 

Hemsida och facebook-sidor

Kolla även in föreningens hemsida på www.norrent.se och om du har facebook kan du besöka och gilla våra sidor på  https://www.facebook.com/#!/pages/Norrlands-Entomologiska-F%C3%B6rening/215073375185627 och https://www.facebook.com/#!/groups/327054894040368/

Medlemsavgift 2014

Ni som ännu inte betalt medlemsavgift för 2014: Gör det genom att sätta in 100 kr på föreningens plusgirokonto 46 52 88 – 9. Glöm inte att ange ny adress om du flyttat sen senast.

Upprop: teckna en prenumeration på Entomologisk tidsskrift!

Entomologisk tidsskrift är en populärvetenskaplig tidskrift om insekter som ges ut av Sveriges Entomologiska förening. En årsprenumeration kostar 350 kr omfattar fyra nummer per år och tecknas genom att man betalar in prenumerationsavgiften på postgiro 6 60 47-2. Ange att det gäller prenumeration och glöm inte namn och adress. Bara gör’t.