Höstprogram 2014

HÖSTprogram 2014

Gnagexkursion: raggbockar i Sibirien

Lördag den 27 september kl 10:00

Sibirienområdet är ett skogsområde mellan Sävar och Bygdeå som ägs av Holmen skog. Under förra året påträffades larver av den sällsynta raggbocken i området, bland annat på Stor-skogsberget, ett större område med gammal naturskog som avsatts av markägaren. På Stor-skogsberget kan man även se gnagspår av många andra intressanta och ovanliga insekter som är beroende av gamla naturskogar. På denna exkursion kommer vi främst att kika på gnagspår av vedlevande insekter med fokus på rödlistade- och naturskogsarter.

Samling kl 10:00 KBC-parkeringen, Umeå universitet.

Ansvariga: Andreas Garpebring 070-325 21 93, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och Sven Hellqvist 070-602 37 56 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Artbestämningskväll och sommarens skörd!
Onsdagen den 15 oktober kl 18:00

Vi träffas för sortering och artbestämning av sommarens insamlade material. Ta med ert eget eller hjälp till med föreningens fällmaterial som i år kommer från bäverdammar i Mullsjö. Efter artbestämning och sortering blir det fika och bildvisning från sommarens vivelkurs. Det kommer även att finnas möjlighet att visa egna bilder från sommarens insektsaktiviteter.

Samling kl 18:00 vid KBC, Umeå Universitet.

Ansvarig: Ylva Nordström 070-5977803, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Entomologisk filmfestival

Fredag 28:e november kl 19:00

Rörliga bilder som magnetiserar senhöstmörkret, dvs Entomologisk filmfestival för nionde gången drar igång fredagen den 28:e november förhoppningsvis. Lokal som vanligt EMG:s fikarum på 5:e våningen i det självlysande KBC-huset på universitetsområdet eller campus som det även kallas. Projektorn vevas igång vid sjudraget och hålles varm framåt en bit efter midnatt. Årets tema kan sägas vara spindelskräck och idel arachnofobiska perversiteter kan lugnt utlovas. Bara att krypa ut ur kokongen och flaxa iväg mot den starkast lysande stjärnan. Slå på tomtommanicken för rätt väg genom Boteås ödsliga rivningskvarter och undvik de vidöppna avloppsbrunnarna så här i kulturhuvudstadsårets sista skälvande minuter.

Som vanligt är det Anders Nilsson som håller i fjärren. Fullt skalenligt program anslås på NEF:s hemsida och lite varstans när det börjar närma sig. Snart även som app!

Ansvarig: Anders Nilsson, telefon: 073-8357660 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Insekter på brandfält

Tisdagen den 20 januari kl 19:00
Julia Pettersson har inom sitt examensarbete studerat biodiversiteten på brandfält i Västerbotten med fokus på brandberoende insekter. Denna kväll berättar hon om resultatet från studien. Föreningen bjuder på fika!

Plats: EMGs fikarum på KBC

Ansvariga: Andreas Garpebring 070-325 21 93, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och Anders Nilsson 073-8357660 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

 

 

 

Övrigt   föreningsnytt

 

NEF goes papperslösa!

OBS Detta är sista ordinarie pappersutskicket med föreningsprogram!

På senaste årsmötet beslutade vi att överge de resurs- och tidskrävande pappersutskicken och istället övergå till elektronisk kommunikation. Från och med vårprogrammet 2015 kommer program i pappersformat enbart att skickas ut till de medlemmar som inte finns med på föreningens e-postlista eller de som uttryckligen meddelat att de även fortsättningsvis vill ha pappersutskick. På detta sätt sparar vi både arbetstid för styrelsen och papper.

Vill du även fortsättningsvis få pappersutskick med föreningens aktiviteter, anmäl då detta till Sven Hellqvist på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Om du ännu inte är med på föreningens e-postlista men önskar få mailutskick om föreningens aktiviteter ska du även anmäla detta till Sven.

 

Hemsida och facebook-sidor

Kolla även in föreningens hemsida på www.norrent.se och om du har facebook kan du besöka och gilla våra sidor på  https://www.facebook.com/#!/pages/Norrlands-Entomologiska-F%C3%B6rening/215073375185627 och https://www.facebook.com/#!/groups/327054894040368/

Medlemsavgift 2014

Ni som ännu inte betalt medlemsavgift för 2014: Gör det genom att sätta in 100 kr på föreningens plusgirokonto 46 52 88 – 9. Glöm inte att ange ny adress om du flyttat sen senast.

Upprop: teckna en prenumeration på Entomologisk tidsskrift!

Entomologisk tidsskrift är en populärvetenskaplig tidskrift om insekter som ges ut av Sveriges Entomologiska förening. En årsprenumeration kostar 350 kr omfattar fyra nummer per år och tecknas genom att man betalar in prenumerationsavgiften på postgiro 6 60 47-2. Ange att det gäller prenumeration och glöm inte namn och adress. Bara gör’t.