Warning: include(/storage/content/31/107231/norrent.se/public_html/libraries/joomla/crypt/global.php): failed to open stream: No such file or directory in /storage/content/31/107231/norrent.se/public_html/index.php on line 8 Warning: include(): Failed opening '/storage/content/31/107231/norrent.se/public_html/libraries/joomla/crypt/global.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php53/lib/php:/storage/content/31/107231/pear/php') in /storage/content/31/107231/norrent.se/public_html/index.php on line 8 Warning: include(/storage/content/31/107231/norrent.se/public_html/modules/mod_users_latest/lib.php): failed to open stream: No such file or directory in /storage/content/31/107231/norrent.se/public_html/includes/framework.php on line 5 Warning: include(): Failed opening '/storage/content/31/107231/norrent.se/public_html/modules/mod_users_latest/lib.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php53/lib/php:/storage/content/31/107231/pear/php') in /storage/content/31/107231/norrent.se/public_html/includes/framework.php on line 5 Nordlig rovfluga hittad i Anumark!

Nordlig rovfluga hittad i Anumark!

Ännu ett tungt flugfynd i närheten av Umeå!

Under hela sommaren har NEF-medlemmarna Andreas Garpebring och Nils Ericsson haft en Malaisefälla uppsatt i Anumark strax nordost om Umeå. Fällan har stått längs en hyggeskant omgiven av en mosaik av olika biotoper och har under hela perioden fångat stora mängder djur. Sorterandet av materialet pågår nu för fullt.

Under veckan som gick sorterade AG fram två hanar av den ytterst sällsynta arten nordlig rovfluga, Choerades lapponicus, ur fällmaterialet från Anumark! Arten var länge bara känd från Bevakarns husgudar, Zetterstedt och Dahlboms, västerbottensresa 1832 och från Wahlgren och Bohemans norrlandsturer under mitten av 1800-talet - uppenbarligen var arten inte helt ovanlig i Norrlands inland under 1800-talet. Men sedan tog mer än 100 år vid utan fynd av arten och den betraktades som utdöd i landet - tills den 2005 hittades i Anders Nilssons fällor vid Votmyrbäckens brandfält, ett fynd som Sven Hellqvist på ett mycket läsvärt sätt beskrivit i Natur i Norr. Att den nu också hittats i Anumark är anmärkningsvärt, särskilt med tanke på att lokalen ligger så nära kusten - långt från de brandhärjade gammeltallskogar i inlandet där Zetterstedt hittade arten (och som de flesta av oss ser framför oss när vi drömmer om arten). Men som Sven Hellqvist skrev i den ovannämnda Natur i Norr-artikeln: "Torrsommaren 2006 brann det här och var i norra Sverige. Kanske leder det till att vi får se mer av Choerades lapponicus?". Profetian har besannats och kanske kan det med fortsatta naturvårdsbränningar och ökat insektsintresse bli fler som får äran att möta den nordliga rovflugan och se om den verkligen är så skygg och svårfångad som Zetterstedt beskrev. För ännu har ingen svensk entomolog sedan Bohemans dagar fått ett levande ex av arten i sin håv...

Nytt på Hemsidan

04 augusti 2016