Press "Enter" to skip to content

Entomologi-en hobby för evigt

Insekter som existerat i miljontals år är den artrikaste djurgruppen vi har här på jorden. Intresset för entomologi det vill säga vetenskapen om insekter har ökat både som hobby och rent vetenskapligt. Det finns i dagsläget cirka en miljon beskrivna arter. Entomologer har sin hobby säkrad för det finns troligen miljontals fler arter att utforska…Entomologi är en hobby som varar för evigt.

Bildsköna insekter

När man utforskar insekterna på plats kommer en bra kamera väl till pass. Digitalteknikens revolutionerande intåg gör att makrofotografering av insekter kan ge fantastiska bilder och fotografering blir en extra hobby på köpet. Man slår två flugor i en smäll. Dessutom kan insektsskådaren sitta hemma och klura vilken art det är via en tydlig närbild av den lilla skapelsen.

Egenskaper som underlättar

En entomolog måste vara observant, ha tålamod, klara av obekvämt väder och ha ett gediget naturintresse. Nordbor är i regel naturälskande och vistas mycket i skog och mark. Naturen finns lättillgänglig i vårt glest befolkade land och är gratis. Vi hyllar naturen i konst och litteratur. Kanske inte så underligt att Sverige anses ha den mest utforskade insektsfaunan i världen.

Den fjärilstokige tandläkaren

Förutfattade meningar om andra människor har vi alla. Det sägs att vissa yrkesgrupper har snarlika eller rent av exakt likadana intressen. Hur är det med yrken bland hobbyentomologer då? Ofta är de högutbildade akademiker med en övervikt åt yrkesgruppen tandläkare. En tandläkare har tandvård som är ett yrke som kräver tålamod, koncentration och en stadig hand som kan hantera små verktyg. En känd tandläkare och entomolog var Frithiof Nordström (1882-1971). Vid sidan av yrket var han en flitig skribent i Entomologisk tidskrift där han skrev om stora fjärilar, ett område som han fattat tycke för. Han var en driven och skicklig fältentomolog som stort bidrog till utforskandet av fjärilar. År 1942 blev han utsedd till filosofie hedersdoktor vid Uppsala universitet.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.