Press "Enter" to skip to content

Tandläkare på dagen – småkryp som hobby

Det här är en intervju med Anders Lundin, tandläkare i mellersta Sverige. Vi tycker att det är spännande att så många tandläkare är intresserade av entomologi och att det är en växande hobby bland dem, så en intervju var på sin plats.

Hur blev du intresserad av entomologi?

Det började när jag var liten egentligen, har alltid varit lite intresserad av djur och speciellt insekter. Sedan när jag blev äldre så hade jag en lärare i naturvetenskap som nämnde det i förbifarten under en lektion och jag började direkt söka upp mer information och var fast.

Tror du att det finns någon direkt koppling till varför tandläkare är intresserade av entomologi?

Nej, jag vet inte riktigt. Det var rätt nyligen jag också fick reda på den kopplingen mellan yrket och hobbyn. Men det är verkligen kul att det är så, och jag har ju stött på flera personer som har jobbat inom tandvården även om jag själv inte har dragit kopplingen. Men jag kan tänka mig att det kan vara för att vi är väldigt detaljfokuserade och gillar att jobba med det som är smått men viktigt.

Finns det några insekter du verkligen gillar?

Det är nog fjärilar faktiskt. Lite typiskt, men det är verkligen vad jag gillar. Det finns så extremt många olika färger och mönster som de kan vara och även inom samma sort så finns det så extremt stora variationer.

Men, varför tror du att så många gillar just fjärilar?

För mig var det något av de första jag blev intresserad av. De drar ju mycket uppmärksamhet med sina färger, men det finns ju även något väldigt fint med de fjärilarna som man inte ser speciellt ofta. Testa sätt upp ett lakan mellan två träd på natten och lys med en lampa mot det så kommer du se hur fjärilar som vaknar till liv och visar sig.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.